Hoe werkt pijn?
Over de methode
WAT IS PIJN?
Pijn is een signaal dat door onze "computer", de hersenen, doorgegeven, opgeroepen of gemaakt wordt en niet op de laatste plaats door onszelf "bewerkt" en gekleurd kan worden.
Pijn wordt door iedereen immers anders ervaren!
Soms dient het om ons te waarschuwen tegen weefselschade zodat we direct actie kunnen ondernemen om ons lijf te beschermen.
Vaak is de oorzaak echter niet duidelijk en wordt de pijn zelfs chronisch. Iets waar ons lijf eigenlijk helemaal niks aan heeft! Het signaal wordt dan namelijk een "status quo" in plaats van de waarschuwing die het zou moeten zijn.
In het laatste geval vertelt onze pijn ons onterecht dat we dingen achterwege moeten laten die feitelijk juist goed voor ons zouden moeten zijn... zoals bewegen.
Chronische pijn zoals bij SOLK (=somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten, wat ze vroeger "tussen de oren" noemden) is niet functioneel, je hebt er niks aan durf ik wel te zeggen!
Het helpt ons niet, zoals de acute pijn dat wel doet, die we voelen als we ons bijvoorbeeld verbranden of een spier scheuren, een bot breken.
Pijn is een beperking, niet een stoornis!
Het is niets meer of minder dan een heftig signaal dat ook vaak voorkomt zonder dat er iets beschadigd of "ziek" is.
Afleiding van onderdrukte emoties of trauma's
Onze hersenen zijn heel goed in staat om pijn te laten ontstaan als afleiding voor onderdrukte emoties of trauma's die op dat moment een belemmering of bedreiging kunnen vormen voor ons normale functioneren.
Dit fenomeen staat in de medische wereld ook wel bekend als functioneel neurologische stoornis (FNS). Dit kan zelfs verdoving of verlammingsverschijnselen veroorzaken maar ook "gewoon" pijn of paniekaanvallen.
Door middel van pijn, jeuk, plotselinge moeheid, honger, dorst of andere afleidingsstrategieën van het onderbewuste deel van ons brein wordt ons bewustzijn zodanig in een mist gehuld dat we geen rekening meer hoeven te houden met de bedreigende emoties, gedachten of herinneringen. Die worden onderdrukt.
Op zich handig op de hele korte termijn als survival strategie maar als dit langere tijd gebeurt zal het een destructief effect hebben op ons lichaam.
De invloed van stress
Pijn veroorzaakt stress en chronische pijn veroorzaakt chronische stress. Stress verandert onze hormoonspiegel naar "standje survival" en alle opbouw- en herstelprocessen worden op dat moment geremd of zelfs grotendeels "on hold" gezet tot er betere tijden komen.
Iedereen met chronische of steeds weer terugkerende pijn kent dat gevoel van doodmoe zijn, uitgeput zijn, pijn vreet namelijk energie en houdt herstel tegen... .
Niet echt een modus waar je lang in wilt blijven hangen!?
En toch kennen we dit allemaal! We stellen bewust maar nog vaker onbewust ons herstel verder en verder uit, totdat ons lichaam met het witte vlaggetje zwaait en niet meer binnen een dag of wat kan herstellen van de schuld die we hebben opgebouwd naar onszelf.
En toch kunnen we die interne thermostaat, die "instellingen voor ons herstel" uitstekend beïnvloeden!
Daar komt echter meer bij kijken dan een een aantal rustdagen. Je zult je gedrag, je gewoontes, je opvattingen en kennis over pijn én emoties moeten uitbreiden en/of veranderen.
Omdat dit niet zomaar zonder slag of stoot gaat heb je hulp nodig van iemand die hier praktisch en theoretisch inzicht in heeft en je professioneel kan begeleiden om door dit proces te komen.
Dit kan ik als PRM-coach en fysiotherapeut met ruim 20 jaar ervaring met gedragsgeoriënteerde benaderingen voor je doen!
WAT KUN JE DAN DOEN AAN CHRONISCHE OF CHRONISCH TERUGKERENDE PIJN?
Na jaren (steeds minder) fysiek behandelen van dergelijke klachten leerde ik de PRM, de Pijn Reset Methode, om mensen werkelijk pijnvrij te helpen worden.
Dit is de eerste methode die ik in mijn carrière tegenkwam waar de mens ECHT als geheel bekeken en behandeld wordt.
Voor het eerst in jaren vind ik dat de term "holistische benadering" echt klopt.
De cliënt, jij dus, staat centraal, de methode wordt specifieke voor jou aangepast en je hebt een grote verantwoordelijkheid waar ik je als fysiotherapeut en Mind-Body coach bij begeleid en je door het proces heen loods.
Lees verder onder Links en Achtergronden